United Kingdom

Simon Calder beantwoordt uw vragen over reisstakingen en uw rechten

“It’s the most wonderful time of the year”: teksten die ogenschijnlijk niet van toepassing zijn als je deze kerst ergens naartoe probeert te reizen. Hier doe ik mijn best om de meest prangende vragen van onze lezers te beantwoorden over vervoer tijdens de door staking geteisterde feestperiode.

UK Border Force slaat toe

Q: Zal vertrekken vanaf Heathrow op 23 december getroffen worden door de paspoortstaking?

Bradlee M

EEN: De vakbond Public and Commercial Services (PCS) heeft vakbondsacties aangekondigd door medewerkers van de UK Border Force van 23 december tot het einde van het jaar, met uitzondering van 27 december. Op zes luchthavens vinden walk-outs plaats. Dit zijn de drie drukste in Groot-Brittannië: Heathrow en Gatwick, die Londen bedienen, plus Manchester. Ook de luchthavens van Birmingham, Cardiff en Glasgow worden getroffen.

De regering, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen werken aan noodregelingen, waarbij het leger wordt ingezet om paspoorten te controleren. Ze zullen echter geen vervanging zijn voor het zeer professionele en ervaren personeel van de UK Border Force.

In eerste instantie worden op de eerste dag, 23 december, alleen aankomende passagiers getroffen: controles kunnen aanzienlijk langer duren. Zoals u weet, worden paspoorten niet gecontroleerd bij het verlaten van het VK, en dus is er in theorie geen belemmering voor uw heenreis. Maar Heathrow is een drukke luchthaven met beperkte ruimte en in de beste tijden weinig speling in het systeem. Het is mogelijk dat er lange wachtrijen ontstaan, waardoor passagiers in vliegtuigen worden vastgehouden in plaats van van boord te gaan. Die vliegtuigen draaien over het algemeen om om binnen een uur te vertrekken. Als de inkomende passagiers nog aan boord zijn, gaan de vliegtuigen nergens heen.

Als dit zou gebeuren, zou er een drukte ontstaan ​​in het vertrekgebied en zou de luchthaven spoedig geen poorten meer hebben voor aankomende vluchten, wat mogelijk kan leiden tot annuleringen en omleidingen.

Een woordvoerder van Heathrow vertelt me: “Onze prioriteit is ervoor te zorgen dat passagiers veilig en zo snel mogelijk de grens passeren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken adviseert dat immigratie- en douanecontroles tijdens piekuren op stakingsdagen langer kunnen duren, en Heathrow zal Border Force ondersteunen om deze gevolgen te minimaliseren met als doel passagiers zo efficiënt mogelijk door de grens te laten gaan.”

Q: We hebben vluchten geboekt van Heathrow naar de VS op tweede kerstdag in de vroege namiddag. Wat is volgens u de waarschijnlijkheid dat vertrekkende vluchten worden geannuleerd en, zo ja, is de kans groter dat dit op de dag zelf op korte termijn plaatsvindt of van tevoren wordt geannuleerd? Hoeveel kennisgeving kunnen we verwachten?

Rijke W

EEN: Het zou me zeer verbazen (mogelijkheid 1/10) als langeafstandsvluchten op korte termijn worden geannuleerd, en zeer verrast (mogelijkheid 2/10) als ze met een waarschuwing van een week of twee worden geannuleerd. Dus in jouw positie zou ik ontspannen.

Q: Zijn er omstandigheden waarbij een luchtvaartmaatschappij niet verplicht is om u naar uw bestemming te brengen? Ik begrijp dat als de fout bij de luchtvaartmaatschappij ligt, er allerlei regels van kracht worden, bijv. Compensatie bij vertraging, enz. Als mijn vlucht echter wordt vertraagd of geannuleerd vanwege een vakbondsactie met bijvoorbeeld vertragingen door de grenswacht, zijn ze dan nog steeds plichtsgetrouw om u via andere routes naar uw bestemming te brengen?

Mijn voorbeeld zou zijn op een internationale inkomende vlucht naar Heathrow: als we aanzienlijke vertraging oplopen als paspoortcontrole, wat zou de situatie zijn als we onze aansluitende shuttlevlucht zouden missen?

Lenny G

EEN: Gelukkig prevaleren vanuit het oogpunt van de passagier de Europese regels voor de rechten van vliegtuigpassagiers (die zijn gekopieerd en geplakt in de Britse wetgeving na de Brexit) ongeacht de oorzaak van vertragingen of annuleringen. Maar in feite zou elke luchtvaartmaatschappij die u een doorreisticket verkoopt, regelingen moeten treffen om u op een latere vlucht te laten reizen als u buiten uw schuld een aansluiting mist.

Waar Europa’s regels verschillen van andere delen van de wereld, zijn de accommodatie en maaltijden. Buiten Europa betaalt een luchtvaartmaatschappij over het algemeen alleen voor kost en inwoning als het de schuld van de vervoerder is. Nadat een technisch probleem bijvoorbeeld mijn Avianca-vlucht vanaf de Galapagos vertraagde, kreeg ik van de luchtvaartmaatschappij een mooie hotelkamer (het Guayaquil Hilton), diner en ontbijt.

Maar als vluchten in de VS door slecht weer worden gestaakt, staan ​​u en uw creditcard er alleen voor: op een dag op de luchthaven van Atlanta kreeg ik het advies toen ik bij motels belde om “te vertellen dat u een noodlijdende passagier bent”.

Voor het VK en de EU is er daarentegen een strikte verplichting om voor u te zorgen – en, indien nodig, een vervangende vlucht voor u te boeken met een andere luchtvaartmaatschappij als dit de snelste manier is om u naar uw bestemming te brengen.

Q: We vliegen op 23 december in de ochtend van Manchester naar Malaga. In de hoop dat deze vlucht relatief weinig last zal hebben van de staking. We vliegen echter in de middag van 29 december terug naar Manchester en zijn bang dat deze vlucht hierdoor wordt beïnvloed. Een optie die we hebben is om op 30 december nog een vlucht naar Liverpool te boeken als back-up. Wat denk je?

Phil E

EEN: Betaal niet voor een alternatief. Het is de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij, niet die van jou. Als u echter met easyJet vliegt, kunt u de datum – maar niet de bestemming in het VK – gratis wijzigen.

Q: Wordt op 26 december naar Manchester gevlogen, terug van een vakantie naar Lanzarote. Zou je aanraden geld uit te geven om deze vlucht te wijzigen of gewoon af te wachten hoe het gaat?

Kip

EEN: Verander zeker niets. Hoewel Manchester de enige luchthaven is die bevestigt dat er annuleringen zullen zijn als gevolg van de staking van de UK Border Force, zal de luchtvaartmaatschappij, als de jouwe wordt geselecteerd voor annulering, je moeten regelen (inclusief indien nodig onderbrengen in een hotel op Lanzarote). Dus afwachten wat er gebeurt.

Overigens zegt de baas van Jet2 – mogelijk uw luchtvaartmaatschappij –: “We zijn vast van plan om tijdens de feestdagen ons volledige vluchtschema uit te voeren, ook op de data waarop er wordt gestaakt.

”Onze klanten hebben hard gewerkt om kostbare vakantieplannen te maken, inclusief het zien van familie en vrienden tijdens de feestdagen. Onze teams zullen onvermoeibaar werken om ervoor te zorgen dat we iedereen van en naar hun bestemming vliegen, zodat ze kunnen genieten van die welverdiende vakantie.”

Q: Mijn vrouw vliegt op 23 december om 10.15 uur van Heathrow naar Sydney via de VS. Moet ze mogelijk proberen om indien mogelijk een dag eerder opnieuw te boeken als een onvoorziene gebeurtenis? Als alternatief, denk je dat ze nu moet wachten om te zien wat er de komende dagen gebeurt?

Mick W

EEN: Dat laatste: afwachten wat er de komende dagen gebeurt. Zoals hierboven, is de kans groter dat langeafstandsvluchten behouden blijven.

Q: Vertrek vanaf Heathrow op 28 december vroeg in de ochtend (8.00 uur). Deze vlucht is naar Doha, aansluitend op Bangkok en vervolgens op Krabi. Is het de moeite waard om van vlucht te veranderen vanwege een verstoring of wordt het verlaagd omdat de vorige dag (27 december) geen stakingsdag is?

Sarah T

EEN: Ik zou me ontspannen: de eerste golf van langeafstandsvluchten zal worden beschermd, dat weet ik zeker.

Q: Denkt u dat er een mogelijkheid is dat de staking van de Border Force wordt uitgebreid naar andere luchthavens dan de reeds aangekondigde? Ik ben van plan om op 29 december 2022 vanuit Bristol te vliegen (en terug te keren zodra de aangekondigde stakingen voorbij zijn) en weet niet zeker of ik moet boeken.

Nick E

EEN: In jouw positie zou ik me geen zorgen maken. Ik geloof dat de luchthavens zijn uitgekozen op basis van het feit dat ze een groot aantal PCS-vakbondsleden hebben. Als ik me in dit oordeel vergis en uitbreiding van de staking naar andere luchthavens een mogelijkheid is, dan zou de staking uiterlijk op 15 december moeten worden gemeld.

Spoorwegstakingsmogelijkheden

Q: Rijden er op vrijdagavond 16 december treinen vanaf Euston?

Angela H

EEN: Niet na ongeveer 17.00 uur – en voor verder weg gelegen bestemmingen ruim daarvoor. De laatste treinen vertrekken om 13.30 uur vanuit London Euston naar Glasgow Central, om 15.40 uur naar Manchester, om 15.56 uur naar Liverpool en om 16.23 uur naar Birmingham.

Het lijkt nu absoluut duidelijk dat zowel de RMT-vakbond als de regering (die nu alle touwtjes in handen heeft in het spoorweggeschil) klaar zijn voor de volledige campagne van 12 dagen vakbondsactie die zijn loop zal vinden tijdens de feestdagen. Ter herinnering: de getroffen dagen zijn 13-17 december en 3-7 januari, plus de staking op Network Rail van 24 tot 27 december, gericht op het verwoesten van het gebruikelijke kersttechnische werk.

Q: We moeten op 18 december naar Parijs reizen en op 23 december naar Disneyland, met de Eurostar. Naast de Eurostar-stakingen die op beide dagen plaatsvinden, zal het lastig zijn om naar Londen te komen vanwege de stakingen op 16 en 17 december.

Eurostar zegt dat het minimale hinder verwacht. Ik denk dat het misschien veiliger is om alles opnieuw in te plannen, omdat ik dat nu kan doen zonder geld te verliezen. Heb je enig idee hoe verstoord de Eurostar-diensten zullen zijn?

Sara P

EEN: Ik raad je aan om door te gaan met je plannen. Laten we beginnen met de verstoring in Groot-Brittannië die van 13 tot 17 december plaatsvindt als gevolg van een walk-out door RMT-leden.

Afhankelijk van waar u vandaan komt, is de kans zeer groot dat u de hoofdstad zonder al te veel stress kunt bereiken: er zijn frequente snelle diensten gepland vanuit de Midlands, het noorden van Engeland en Schotland naar Londen, evenals op de Great Western Railway vanuit Cardiff, Bristol, Exeter en Plymouth, evenals Southampton, Brighton en de steden East Anglia.

Op mijn adventskalender met reisonderbrekingen voor en na Kerstmis komt het Eurostar-geschil nauwelijks voor. Leden van de RMT-vakbond die in London St Pancras werken als beveiligingspersoneel voor Eurostar, lopen vier dagen weg in een geschil over loon: vrijdag 16, zondag 18, donderdag 22 en vrijdag 23 december.

De data zijn zo gekozen dat ze samenvallen met wat naar verwachting de drukste dagen voor Kerstmis zullen zijn, vooral voor Britse passagiers die met treinen door de Kanaaltunnel naar het buitenland gaan. Het personeel is niet rechtstreeks in dienst van de spoorwegonderneming over het Kanaal, maar via dienstverlener Mitie.

Mijn verwachting is dat het geschil waarschijnlijk op voorhand zal worden beslecht, en als dat niet het geval is, zullen niet-vakbondspersoneel en managers worden ingeschakeld; er zijn niet de hyperstrenge regels voor zoekopdrachten die u op kunstluchthavens zou vinden.

Er kunnen wat vertragingen zijn, maar ik verwacht geen annuleringen – behalve voor vroege en late diensten op 17 december als gevolg van de Network Rail-staking in het VK. Dit zal geen invloed op je hebben, dus heb een wonderlijke tijd. Uw terugreis zou in het geheel niet beïnvloed moeten worden door de staking. Wikkel je gewoon warm in: ik bracht een paar jaar geleden een pre-kerstbezoek aan Disneyland en bevroor bijna.

Continentale verstoring

Q: Ik vlieg op 2 januari van Alicante naar Tenerife met Vueling. Ik maak me zorgen over mogelijke annulering van vluchten als gevolg van stakingen van de bemanning, inclusief deze datum.

Hoe lang moet Vueling me op de hoogte stellen als ze van plan zijn mijn vlucht te annuleren?

Raymond

EEN: Het kan twee weken zijn, het kan twee minuten zijn. Maar hoe lang het ook duurt, de luchtvaartmaatschappij heeft een zorgplicht jegens u – om u er zo snel mogelijk heen te vliegen en maaltijden en (indien nodig) accommodatie te bieden terwijl u wacht op de verplaatste vlucht.

Q: Ik heb bij KLM een vlucht geboekt van Birmingham naar Warschau via Amsterdam. Ik stond 2 uur en 40 minuten overstaptijd toe. Ik ben nu omgeboekt naar een vlucht met een overstaptijd van 1 uur en 45 minuten, wat volgens mij te krap is. Wat gebeurt er als ik de verbinding met Warschau mis?

“Havercake”

EEN: 105 minuten zou prima moeten zijn. Mocht je onverhoopt de aansluiting missen, dan wordt je omgeboekt en krijg je indien nodig een hotelkamer. Veel geluk.